Közös Kundalini jóga gyakorlásra, elvonulásra hívunk Titeket a Természetbe ezen a nyáron két alkalommal is, elcsendesedésre, feltöltődésre, stressz mentesítésre, méregtelenítésre. Az elvonulásokat Akal Dhyan Kaur (Szekér Szimonetta) és Sat Avtar Kaur (Berecz Ági) tartják. Az alábbi írás hátteret ad ahhoz, miért gyakoroljunk a Természetben.

Miért GYAKOROLJUNK A TERMÉSZETBEN!?

Anahata, a Zöld Erő

A kundalini jógában sok gyakorlat koncentrál szívünkre. Szívünk az égi és földi természetünk közötti híd, lényünk magja, földi életünk középpontja. Amikor ezt az erőközpontot fejlesztjük, képessé válunk kiszabadulni az elkülönült én látszatából, megnyílni az ÉN-ből a MI felé. Kapcsolatba kerülünk azzal az erővel, mely a világegyetemet létrehozta és mozgásban tartja: a Szeretettel. Akik előtt megjelenik ez a mellkasunk közepén pulzáló, fénylő energia kerék, sokszor zöld színű fényben látják tündökölni. A zöld a bolygónkat borító növénytakaró színe, a Zöldben, kint a természetben teremtődtek meg a legjobb feltételek arra, hogy szívünket megnyithassuk, gyógyíthassuk. Tölts minél több időt kint, figyeld meg a bimbózó növényeket, nyílj meg a körülötted megnyíló életnek!

Egység

A Jóga azt jelenti, EGYség. Egységbe kerülni önmagunkkal, a világgal. Amikor gyakorlunk, egyfókuszúvá válunk, követjük mozdulatainkat, testérzeteinek, LÉLEGzetünket - a LÉLEK irányába. Azok, akik a jógát nem csupán a matracon, hanem az életben is gyakorolják, életük minden területén megvalósítják ezt az egyfókuszúságot, felfedve a sokakban csak pislákoló, vagy időnként fel-fel lobbanó, egyre tisztuló, másokat teljes egészében irányító halhatatlan Lélek fényét.

A Föld nevű csodálatos bolygón minden ami körülöttünk van, segít megérteni ezt az egységet. A természetben a részek egésszé állnak össze, a biológiai rendszerek egymást kiegészítve, kölcsönös visszacsatolási rendszerekkel működnek. A föld alatti sötétben élő giliszta az elhullott életekből táplálkozik, életfolyamatai során növeli a föld termékenységét, újabb életeket segít megszületni melyek őt is táplálják, majd teste visszaépül a földbe. Sa-Ta-Na-Ma: a születés, élet, halál, és újjászületés körforgása mindenben ott van körülöttünk, csak körül kell néznünk a természetben. Kelj fel a nappal, végezz légző gyakorlatokat a kertben vagy egy parkban, meditálj a lemenő nap fényében. Gyakorolj a szabadban!

Fizikai és Planetáris testünk

Bolygónkkal való egységünket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy fizikai testünket és Földünket ugyanazok az anyagok alkotják. Azt az oxigén atomot, melyet tüdőnk belélegez, valahol egy növény állította elő. Vannak olyan elemek, mint az argon, melyek nem lépnek reakcióba más elemekkel, ezért évmilliók óta keringenek a rendszerben: talán az őstengerből kilépő legelső kétéltűnek tüdejében is megfordult az argon atom, mely épen ebben a pillanatban halad át tüdődön. Testünknek hívjuk azt a valamit, melyet bőrünk határol, kezekkel, lábakkal, gondolkodó aggyal és érző szívvel – ám ugyanígy testünk az a nagyobb egész is, mely teljes bolygónkat magában foglalja. Planetáris testünk alapelemei, a Föld, a Víz, A Tűz, a Levegő elemei ott vannak fizikai testünk energetikai rendszerének egy-egy középpontjában. Erősítsük meg ezeket az erőközpontokat, hívjuk ehhez segítségül a Természetet! Tölts egy napot mezítláb érintkezve a talajjal, lélegezd be a frissen áramló levegőt, mosdj meg a patak csobogó vízében, bámulj bele a hűvös estét felmelegítő tábortűzbe és érezd a melegét!

Prána, az isteni tanító, aki mozgásban tartja a világot

Mi tartja mozgásban a világot? Honnan jön és hová tart a szél? Mi az az erő, mely az első lélegzetvételtől az utolsóig minden pillanatban táplálja lényünket? A jógik évezredek óta tudatában vannak az univerzum legerősebb, leghatalmasabb energiájának, melynek alkotóelemei olyan aprók és olyan finomak, hogy a fizikai szemnek vagy a tudomány mikroszkópjának láthatatlanok. Ez a Prána. Pavan, az Isteni Lélegzet, mely mindennek az eredetéből jön, a Lélegzet a Guru, az Isteni megtapasztalása. Az Isteni a leghétköznapibb dolgokban lakozik: a friss tavaszi szellőben, a kertben kipattanó rügyekben és beérő gyümölcsökben, saját mély és lassú lélegzetedben. A hétköznapi Isteni – és semmi sem hétköznapi. Te magad is az Isteni Lélegzet pulzáló része vagy! Ülj ki a szabadba, lélegezz a friss szélben, főként a dombok teteje kínál erre alkalmat, ha más nem, a téli szobában ülj takaróba burkolózva és nyisd ki az ablakot reggeli légző gyakorlataidhoz! Különösen a tűzlégzés fantasztikus hatású a téli reggeleken! Érezd meg a világot mozgásban tartó erőt!

Mindez Guru Nanak, az első Sikh guru szavaival: „Pavan guru paani pita, maata dhart mahat” „A Levegő a tanítónk, a Víz édesapánk, és a Nagyszerű Föld édesanyánk.” bereczagi@zahoo.com, akaldhyan@gmail.com