A boldogság születési jogod! Fogadd el! Élj vele! Élvezd! Mindenki, anyagi helyzettől, státusztól, kortól, vallástól függetlenül arra törekszik, hogy boldog legyen. A boldogságra való törekvés minden más vágyunk mögött áll. A gond az, hogy mindannyian kialakítunk olyan rejtett, tudatalatti mintákat is, amelyek boldogtalanná tesznek minket. Ezek tanult minták. Megtanulunk boldogtalanok lenni. Néhányan azonosítják is magukat boldogtalanságukkal, vagy egyenesen függővé válnak tőle. Az emberek nyolcvan százaléka megtanul valamiféle saját magával szembeni őszintétlenségen, önsajnálaton, negatív hangulaton, pletykákon keresztül kommunikálni, és ezeken keresztül manipulálni. Így miközben a saját árnyékunkban élünk, azt kérdezgetjük, vajon miért nem süt a nap?

Igazából mindig süt a nap. Csak arra van szükségünk, hogy elűzzük a felhőket, amelyek eltakarják előlünk. Olyan eszközökre van szükségünk, amelyekkel megszabadíthatjuk tudatalattinkat azoktól a viselkedési módoktól és rejtett énképektől, amelyek meggátolnak abban, hogy a boldogsághoz való születési jogunkat megismerjük és magunkénak érezzük.

A Nap a Bródy Sándor utcában (Fotó: Németh Dániel)

A boldogság választás. Abból a felismerésből fakad, hogy teljesek vagyunk – alapjainkban, felépítésünkben, és lehetőségeinkben. A boldogságot nem lehet a körülményekben, a birtoklásban vagy a kapcsolatokban megtalálni. Sokkal inkább életünk mindezen területeihez való hozzáállásunkat jelenti.

Önmagában a siker sem tesz minket boldoggá. A sikert sajátunknak kell érezzük, amely elégedettséggel tölt el, és amelyet el tudunk fogadni anélkül, hogy a szűkösségtől, személyes kontrollunk elvesztésétől vagy tisztánlátásunktól félnénk. Túlélési ösztönünk megvéd minket a félelem, az önzés és a korlátoltság eszközeinek segítségével. Túlélünk, pénzt keresünk, eszközöket, tudást, hasznos képességeket és kapcsolatokat halmozunk fel. Majd félni kezdünk attól, hogy mindezt megosszuk vagy szabadon kifejezzük, nehogy kevésnek bizonyuljanak, esetleg kicsússzanak irányításunk alól. Ez alapvető konfliktusunk: alapvető születési jogunk a boldogságra, és hogy határtalan Lélekként élhessünk, szemben azzal az ösztönünkkel, mely beszűkít, összerándít, és ami miatt korlátozott elmével a dolgok irányításának örök harcába bonyolódunk.

Jógi Bhadzsan, a Kundalini jóga mestere, és a boldogság filozófiájának tanítója így szól erről:

A boldogság születési jogod. Nem lehet elvenni tőled. De úgy teszel, mintha ezt nem tudnád. Elkezdesz vágyakozni a boldogságra, ahelyett hogy elfogadnád, és szabadon megélnéd. Amikor boldogságra vágysz, abban rögtön benne van a boldogtalanság iránti vágy – éppen úgy, ahogyan az éjszaka követi a nappalt. Amikor vágyakozol rá, minden boldogságot szomorúság követ, és minden szomorúságot boldogság. Azért nem vagy boldog, mert összehasonlítgatsz, és olyasvalamivel versengsz, mely nem áll az irányításod alatt. Nincs ráhatásod a Végtelenre – az élet és a tudatosság hatalmas, kreatív lényegére. Nincs ráhatásod a Végtelenre, tehát ne próbáld meg irányítani! Ha küzdesz vele,  boldogtalan leszel. Nincs vele semmi dolgod.

A gond az, hogy nem fejleszted tudatosan meditatív elmédet, valamint nem alakítod ki magadban a hála és az elégedettség életszemléletét. Az egész világegyetem egy színpad, melyen tested és elméd karöltve táncol, lelked pedig a mű koreográfusa. Próbáld úgy érezni, hogy bármit is csinálsz, az a leggyönyörűbb dolog a világon, a legszebb tánc, mert az egész világegyetemmel táncolsz. Ne bánj meg semmit! Bocsáss meg mindent! Léteddel fejezd ki lényegedet! Hagyd, hogy a szíved vezessen, minden korláttól szabadon, parancsolgatástól és félelemtől mentesen.

A boldogság születési jogod!”

Gurucharan Singh Khalsa eredetije alapján fordította: Sat Avtar Kaur (Berecz Ági)